Pierożki Chinkali z mięsem mielonym i bulionem

Chinkali, czyli gruzińskie pierogi w kształcie sakiewek z mięsem i bulionem, który wypija się po rozgryzieniu. Ich przygotowanie jest niezwykle proste a smak obłędny!

Składniki na ciasto:

– 0,5 kg mąki pszennej;

– 2 łyżki roztopionego masła;

– 200 ml ciepłej przegotowanej wody;

– sól.

Składniki na farsz:

– 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego;

– 2 duże cebule;

– 2 ząbki czosnku;

– przyprawa do mięsa mielonego Prymat;

– szklanka bulionu;

– pęczek szczypiorku;

– szczypta cukru;

– sól, pieprz.

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy ją szczyptą cukru, solą i pieprzem. Mięso mielone mieszamy z przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany szczypiorek oraz podsmażoną cebulę. Dodajemy szklankę bulionu i doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Mięso dokładnie mieszamy tak, aby wchłonęło bulion. Farsz powinien być soczysty, dlatego możemy dodać więcej bulionu według uznania.

Przesianą mąkę połączyć z roztopionym masłem, ciepłą wodą i solą. Dokładnie zagnieść na gładkie ciasto. Można przykryć ciasto gorącą miską na około 10 minut – dzięki temu, stanie się jeszcze bardziej miękkie. Rozwałkować i wykroić szklanką kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po łyżce farszu. Ciasto zawijamy w kształt sakiewki.

Pierogi wrzucamy na gotująca się osoloną wodę. Gotujemy ok. 10/15 minut w zależności od grubości ciasta.

Osobiście podaję je z bulionem z dodatkiem szczypiorku i świeżo zmielonego pieprzu.

Są obłędne w smaku! Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s